Despre legătura credinciosului cu Biserica.(2)


9ed13-inbiserica

– Părinte, eu merg la altă biserică, pentru că, la cea de lângă mine enoriaşi vorbesc într-una şi preoţii nu le spune nimic. Numai cu stări de nervi stau acolo şi nu mă pot concentra… şi decât să-i judec, mai bine plec la alta unde pot sta liniștită.

-Şi atunci, care-i contribuția dvs. la liniştea din aceia biserică în timpul Sfintei Liturghii? De fugit putem să fugim cu toţii, dar de îndreptat răul care se produce, am îndreptat ceva? I-aţi ajutat pe preoții slujitori ca să restabilească liniștea şi atenția şi concentrare în timp ce se roagă?

-Părinte, preoţii îi aud ce fac în timpul slujbei şi îi lasă în pace, atunci ce aş putea să fac eu? Să mă iau la bătaie cu ei. O dată povesteau nişte femei de zacuscă şi m-am întors la ele şi au zis că dacă nu-mi place să-mi pun dop în urechii, doar pentru simplu fapt că m-am uitat mai urât la ele că mă deranjau…

-Le luam de mână şi le scoteam afară ca să vorbească acolo. Că nu e numai spațiul lor este şi al meu şi mă simt agresat de cei ce vorbesc. Așa cum eu mă comport în linişte pentru a nu deranja pe nimeni, tot așa am şi eu pretenția să nu fiu deranjat de nimeni. Preotul e în slujbă şi nu poate să întrerupă slujba pentru a disciplina pe cineva. Cumințenia celor din jur ce nu le zic nimic este înțeleasă ca toleranță şi nu e bine. Inconștiența celor care vorbesc în biserică este însoțită uneori şi de obrăznicie. Dacă le-ați fi luat de mână şi le-ați fi scos afară nu făceați nici un păcat pentru că şi Hristos a scos afară pe cei ce-i necinsteau templul şi fiţi sigură că se îndreptau acele femei. Aflau la modul concret, că a vorbi în biserică nu numai că este un mare păcat, ci se calcă o porunca: ”femeia să tacă in Biserică” (I Cor. 14,34), dar este şi deranjant pentru cei din jur.

Nu plec de la această biserică pentru faptul că se vorbește şi mă deranjează până ce nu contribui la îndreptarea răului.

În al doilea rând, spun preotul despre faptul că în biserică se vorbește, că nu pot fi atent la rugăciune, că mă deranjează destul de mult şi-l întreb ce-i de făcut? Preotul poate disciplina pe oameni prin predică. Ajutat de preot şi preotul ajutat de dvs. veți reuși să-L aduceți pe Hristos în acea biserică. Atunci ai reușit să te numeri printre păzitorii şi binefăcătorii acelei biserici, ai biruit un rău (pe diavolul cu chip de lumină care intră în biserici şi ispitește pe credincioși în timpul Sfintei Liturghii) şi vei avea cununa biruinței. Pentru aceasta ai nevoie de virtuțile bărbăției şi a curajului, iar Dumnezeu vede râvna ta, cum zice psalmistul „râvna Casei Tale m-a mâncat(Ps. 68, 11), şi te întărește cu ele.

-Dacă un creştin ortodox ca mine este în Spania şi nu poate să meargă la Biserica Ortodoxă, este pacat să se spovedească şi să meargă la Biserica Catolică?

-Care este motivul pentru care nu puteți să mergeți la o Biserică Ortodoxă? Pot fi mai multe cauze. Nu aţi menţionat niciuna. Înclin să cred că, nu ar fi o alta cauză pentru dvs decât distanţa prea mare la care vă aflaţi faţă de cea mai apropiată biserică ortodoxă. În Italia sunt mai dese bisericile ortodoxe, la mai mici distanţe, fiind mai mulţi români plecaţi acolo, în schimb, în Spania sunt mai puţine biserici ortodoxe. Sunt şi câte 200 km distanţă faţă de o biserică ortodoxă, ceea ce îl pune pe om în imposibilitatea de a face un drum atât de lung într-o singură zi. În cazul acesta, prin pogorământ putem intra într-o biserică catolică, ca locaş sfânt de închinare şi să înălţăm o rugăciune individuală lui Dumnezeu. Trebuie de evitat participarea la anumite servicii religioase pe care le fac catolicii, cum ar fi: Messa, împărtăşirea cu ostie, spovedania, pentru a nu intra sub incidenţa canonului care interzice rugăciunea şi cuminicarea (împărtășirea) cu catolicii. Trebuie să dăm importanţă canonului care spune „Cu cine te rogi cu acela eşti partaş” sau „Cu cine te rogi cu acela vei fi judecat”. Dacă te rogi cu evreul, vei fi judecat cu evreii care l-au răstignit pe Mântuitorul şi care au cerut blestemul „Sângele Lui peste noi şi peste copii noştri”; dacă te rogi cu protestantul, vei fi judecat la un loc cu el, ca cel ce este eretic, te faci partaş la erezia lui; dacă te rogi cu catolicul vei fi judecat cu el, ca cel ce este schismatic şi eretic. Este schismatic (schismatic înseamnă cel ce s-a rupt de biserică şi a ieşit de sub comuniune cu ea şi a format o altă biserică „schismatică”) de la marea ruptură din 1056 şi este eretică, datorită celor 5 învăţături eretice pe care le-a introdus în învăţătura de credinţă. Dacă te rogi sau te împărtăşeşti la catolici cazi în osânda catolicului. Deci, nu este bine să ne rugăm şi să ne împărtăşim la catolici, chiar dacă o biserică ortodoxă se află la mare distanţă. Vedeţi că Dumnezeu priveşte la efortul şi jertfa pe care o facem pentru a ne păstra în comuniune cu El. Dumnezeu numără paşii noştrii când îi îndreptăm spre Sfânta Biserică. Cu cât este mai greu de ajuns şi mai departe, cu atâta şi plata noastră va fi mai mare. Mai bine facem un efort odată pe lună şi ne ducem la o biserică ortodoxă, ne este mai de folos. De spovedit şi împărtăşit putem s-o facem atunci când venim în ţară odată la un an. Atenţie, este mare păcat să mâncăm pască evreiască şi ostia catolică. Dorința este ca să se unească cele două biserici surori (ortodoxă şi catolică) aşa cum au fost înainte de marea schismă din 1056, însă aceasta nu se poate face până ce nu revine înapoi cel ce a plecat, părăsind dreapta credinţă (catolicul), până ce nu renunţă la ereziile pe care le-au introdus în învăţătura de credinţă. Poporul de rând este doritor de a se uni însă cei mai mari (capii bisericii) nu vor să renunţe la învăţăturile greşite şi nici să recunoască că au greşit şi să se întoarcă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s