Despre P O S T (1)


ascultarea

– Sărut mâna părinte. Am o fetita 7 ani și jumătate vreau să vă întreb trebuie să o pun să țină și ea post? De acum când începe postul să o pun și pe ea la post?

-Copiii care au împlinit 7 ani intră în rânduielile bisericești ale omului adult. Adică, se spovedește, postește toate posturile mari și mici. Dacă vreți să aveți copii credincioși, rugători și postitori, de mici învățați-i să postească. Chiar dacă au de învățat postul îi ajută, le limpezește mintea, se întăresc duhovnicește și se apropie de Dumnezeu. Este o părere falsă că dacă sunt elevi să nu postească ca să poată învăța sau să nu se îmbolnăvească. Din potrivă, dacă vor posti vor avea trupul și mintea sănătoasă.

-De ce majoritatea bărbaților nu postesc, din motiv că nu pot, nu se satură??? De ce ei sunt altfel decât femeile ???

-Pentru că, în comparație cu femeia, bărbatul are mai puțina râvnă la post și la rugăciune, un fel de insensibilitate. Se vede și în prezența la Sf Biserică. Bărbatul este mândru și orgolios. Chiar dacă mai postește și se mai roagă, o face adesea tot de pe această poziție. Mai greu se îndoaie și mai greu se smerește. Verticalitatea lui, de multe ori, nu este din virtute, ci din oarecare insensibilitate sau încăpățânare. Pus la încercare de ispite, coloana lui înțepenită, i se modifică ușor, înfrățindu-se și el cu smerenie.

Nu toți bărbații sunt la fel. Găsim printre ei bărbați foarte credincioși, evlavioși, râvnitori, postitori, rugători, simțitori și sensibili, plini de virtuți, cumpătați și echilibrați, așa cum și femeile, nu sunt toate de lăudat.

-Doamne ajută! părinte….îmi cer scuze că îndrăznesc să vă întreb ceva mai intim…., dacă țin post și mă culc cu soțu țin post degeaba? Iertați-mă că vă întreb, dar nu înțeleg, unii spun că nu, alții spun că da.

 

-Sfântul Apostol Pavel spune că, soții prin înțelegere să țină postul. Adică amândoi să fie de acord să se înfrâneze când postesc. Bineânțeles, că postul cuprinde înfrânare de la relații conjugale nu numai de la mâncare, și înfrânare de la păcate, de la răutate și invidie, de la judecata și clevetirea aproapelui, de la tot ce poate întina. Atunci este un post sfânt, curat, plăcut lui Dumnezeu, și are putere multă. Însă, trebuie să fie cu înțelegere între soți și nu cu sila sau cu ceartă, pentru că vrăjmașul caută să câștige pe cel mai slab în credință, îl va împinge să facă alte păcate mai rele. Deci, cu înțelegere și cu râvna postului.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s