Paraclisierul (pălimarul, fătul) și Altarul


1509292_682212258475710_745188379_n

 

Părinte, vo rog să ne spuneţi ceva despre paraclisierul care intră în Sf. Altar, ce are şi ce nu are voie să facă, cred că mulţi nu ştiu. Treaba asta, că el face lucruri pe care preotul ar trebui să le facă…., eu aşa ştiu, că de Sf. Masă nu are voie nimeni să se atingă, decât preotul.

 

Paraclisierul care-l ajută pe preot în Sf. Altar, intră cu binecuvântarea preotul în baza canonului 15 al Sf.Nechfor Mărturisitorul, pentru a face curățenie și a pregăti cele necesare la slujbă, dar, trebuie şi el să îndeplinească câteva condiţii şi să ţină seama de câteva aspecte şi reguli. Este foarte bine şi recomandat, să fie paraclisier, o persoană în vârstă, evlaviosă, cucernică, cu respect față de cele sfinte, cu o moralitate neîndoilnică.

Dacă este o persoană tânără este un pic mai complicat. De ce spun lucrul acesta? Pentru că paraclisierul trebuie să fie ca şi preotul, el  îngrijeşte Sf Altar, trebuie să fie curat trupeşte şi sufleteşte. Nu intră oricum în Sf. Altar, ci după o examinare a stării morale. Propria conştiinţă trebuie să-l oprească la uşa Bisericii, înainte de a intra, să-l îndemne să nu intre până ce nu se împacă cu cine a fost certat; până ce nu spală de necurăţia cu care s-a întinat (ispitire în vis, traire cu soţia); până nu se spovedeşte; pănă ce nu citeşte canonul de pocainţă şi Acatistul Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că stă pe un loc curat şi sfânt, cu îngerii şi de faţă şi cu Cel ce se jertfeşte, Mielul lui Dumnezeu. În timpul Sfintei Liturghii, nu stă într-un loc oarecare numit Sf. Altar, ci stă în locul numit cer, în prezența Mântuitorului şi al Sfinţilor  Îngeri. Să nu intre nepregătit în Sf. Altar că este mare păcatul şi vine osânda.

Prezenţa paraclisierului în Sf. Altar şi în timpul Sf. Liturghii, nu trebuie să fie decât numai în anumite momente: când trebuie să pregătescă cădelniţa, să taie anafora, să aprindă candela şi să schimbe lumânările, în rest, stă în biserică pe solee. După terminarea Sf. Liturghii, paracliserul așează veşmintele cu care s-a slujit, stinge toate candelele, toate lumânările din biserică, şi face curăţenie în Sf. Altar şi în Biserică.

Pălimarul nu atinge Sfânta Masă şi nici proscomidiarul. Sunt singurele locuri unde preotul însuşi se ocupa de curăţirea lor, de schimbătul lumânărilor și de spălat acoperemintele.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s