Stop “violenţei” !


11203055_956027291108391_6573528023591229045_n

Eu zic că ar fi corect să spunem: stop neascultării faţă de părinţi, din partea copiilor şi stop violenţei din partea părinţilor.
Dacă ai un copil cu o fire îndărătnică, adică nu vrea să te asculte în nimic, nici de vorbă bună, nu vrea să primească de la tine nici un fel de povaţă, nici un sfat, oricât de mult efort ai depune să-l lămureşti că nu este bine ce face, este în zadar. Ţi se urcă în cap, face obrăznicii şi te face de râs; te strâmbă, te îngână, te înjură (că aşa a învăţat de la prieteni) şi chiar se răsteşte la tine văzându-te că nu reacţionezi mai sever, ce faci? Îl laşi aşa? Ai terminat cu educaţia lui? Pleci de acasă?

Nu cred că strică o mângâiere ”finuţă” a unei vărgute, numai pe ”funduleţ”, unde masa de muschi face vătămarea mai uşoară, pentru a-l face prieten cu cuminţenia. Este ultimul argument de convingere până la urma urmei. Un proverb popular spune: ”Unde dă tata sau mama cu varga acolo copilul creşte”, ce creşte? Creşte cuminţenia şi înţelepciunea. Sau alt proverb:”foloseşte vărguţa cât este copilul de-a curmezişul patului nu când este de-a lungul patului, pentru că atunci îţi arată el cine este şi ce poate”.

Nu cred să nu fie cineva de acord sau împotriva cu ce spune Sfânta Scriptură:
Cine cruţă varga îşi urăşte copilul, iar cei care-l iubesc, îl ceartă devreme” [102].
“Deprinde pe tânăr cu purtarea care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea” [103].
”Nu cruţa pe feciorul tău de pedeapsă, chiar dacă îl loveşti cu varga, nu moare. Tu îl baţi cu varga, dar scapi sufletul lui din împărăţia morţii” [104].
”Ai feciori? Învaţă-i pe ei şi încovoaie din pruncie grumazul lor. Ai fete? Veghează la curăţia lor şi să le araţi o față serioasă” [105].
Vedeţi câte sfaturi înţelepte ne dă Sfânta Scriptură? Dacă le urmăm cu multă cumpănire şi folosim seriozitatea în educaţia copiilor noştri, ne vom bucura de pe urma lor.

1.-Nu cred că a stricat cuiva că părinţii l-au tras de urechi sau i-au aplicat o vărguţă când era obraznic, prea obraznic şi neîntrecut de obraznic. Mie cel puţin mi-a prins bine, recunosc. De fiecare dată când călcam pe alături vărguţa îmi arăta precis drumul drept pe unde să merg şi mulţumesc părinţilor pentru aceasta. Dacă n-o foloseau, cu siguranţă nu aş fi ajuns preot, poate…un vagabond, un hoţ, un curvar, un boschetar, un beţiv, un delicvent, un recidivist şi certat cu toată lumea.

Înclinaţia oricărui copil este de a face ceea ce li se porunceşte să nu facă. Conştiinţa la copii se formează treptat şi la care trebuie să lucreze părinţii.
Nimeni nu s-a născut cu conştiinţa formată. Recunoaştem. Să nu-mi spună cineva că el de când s-a născut şi până la vârsta maturităţii a înţeles de cuvânt şi a ştiut ce este bine şi ce este rău, că s-a ferit de rău şi a făcut numai binele, fără intervenţia convingătoare a părinţilor. Doar dacă ne place să fim demagogi. Copiii nu se nasc doxaţi de ştiinţă, de educaţie şi de maniere, să poţi spune că laşi pe copii să-şi dea seama ei singuri că au greşit, ci cu creşterea le dobândesc de la cei mari: părinţi, educatori, învaţători, profesori, preoţi, folosind fiecare metoda specifică lui.

Dacă suntem radicali în a respinge ca nefolositoare seriozitatea convingătoare în educaţie: fie cuvântul, fie nuiaua sau alte privaţiune materiale (mă refer la bomboane, la jucarii, la bani, îmbrăcăminte, televizor, calculator,etc.), nu cred că este bine. Pentru mine era de ajuns să-mi spună tata:
”n-am să-ţi cumpăr haine noi de Paşti, la Biserică ai să te duci cu cele vechi şi o să râdă lumea şi colegii de tine”, mă faceau băiat cuminte şi mă străduiam să iau note mari la şcoală. Când promiţi astfel de măsuri, trebuie să fie la modul cel mai serios.

Ţin minte când eram în clasa a patra, pentru că luasem note mici la şcoală, tata nu mi-a cumpărat costum nou de Paşti. Am suferit mult şi-mi era ruşine.
Ţin minte că într-alt an, am venit numai cu note mari, nu numai costum şi pantofi mi-a luat tata, ci a venit şi cu un acordeon, spunându-mi:
Pentru că anul acesta ai învăţat şi ai luat note de 9 şi 10, ţi-am cumpărat un acordeon”.
Eram în al nouălea cer de bucurie, pentru că îmi era foarte drag acordeonul şi îmi doream unul. Aşa ştiau părinţii mei să ne educe încurajându-ne când eram buni şi pedepsindu-ne când întreceam măsura răutăţii, însă o făceau la modul cel mai serios. Amândoi părinţii mergeau în acelaşi ton şi cântau aceeaşi muzică, pe acelaşi ritm după care eram obligaţi să jucăm. Nu era situaţia, aşa cum întâlnim la părinţii de astăzi, dacă mă certa unul, găseam alinare în braţele celuilalt.

2.- Să nu creadă cineva că exclud realitatea existenţei unor părinţi violenţi, iuţi la mânie, neiertători, terorizând şi maltratând copiii; aspri şi prea severi în educarea copiilor, care pur şi simplu traumatizează sufletul, psihicul, conştientul, intelectul şi fizicul copiilor. Părinţi ireponsabili, fără dragoste şi fără de milă faţă de copiii lor. Am întâlnit şi astfel de părinţi, care nu au măsură în ceea ce fac şi cum fac, inconştienţi; părinţi care maltratează copiii pentru orice greşeală cât de mică.

Copilului trebuie să-i mai ierţi anumite greşeli mici pentru a nu-l teroriza, şi de a-l obliga moral, să consimtă că nu va mai repeta greşeala şi pentru a simţi bunătatea ta că a fost iertat şi căldura ta de părinte.

Acei inconştienţi, care prin bătaie nesocotită îşi terorizează copiii, ei merită ”cureaua” şi asprimea legii. Din cauză lipsei de milă cu care au educat copiii, au crescut copiii schilodiţi sufleşte, bolnavi psihic şi fizic. Acei părinţi sunt nişte călăi şi brute pentru copiii lor şi trebuiesc luate măsuri cu astfel de părinţi, mergând până la căderea din drepturi părinteşti, pentru a salva integritatea fizică, psihică şi intelectuală a copilului de azi şi a cetăţeanului şi credinciosului de mâine.

_________________
[102].- Pilde 13,24.
[103].- Pilde 22,6.
[104].- Pilde 23,13-14.
[105].- Isus Sirah 7, 24-25.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s