Când dezlegarea rămâne…. nedezlegată!


10301290_1540523679516873_7085707351153894219_n

Atenţie! Sunt unele lucruri pe care preotul nu-şi poate permite să le dezlege cu puterea preoţiei atât cât o are. Nu poate dezlega ceea ce a legat un episcop sau un Sfânt Sinod. Nu poate face pogorăminte cu de la sine putere, nu are calitatea aceasta, doar episcopul sau Sfântul Sinod poată face un „pogorământ” pentru un caz fortuit, rămâne un caz singular şi nu la modul general. Dacă a făcut episcopul un pogorământ într-un caz, acel pogorământ nu se aplică şi în situaţia altor cazuri similare. Nu poţi spune, ca un tendeţios şi neînţelept: ”Cum a dat voie episcopul în cazul acela, înseamnă că e voie să se facă şi pentru mine”, fără a mai trece pe la episcop.

De ce nu poate face preotul pogorământ, suspendând aplicarea sfintelor Canoane şi a rânduielilor bisericeşti în anumite cazuri? Preotul nu poate face „pogorăminte” pentru că nu are deplinatatea puterii preoţeşti, fiind un trimis al episcopului. Doar episcopul este în deplinătatea puterii preoţeşti, preoţii trebuie să ştie acest lucru. Lui, episcopului, i se adresează cuvintele Mâtuitorului: “Adevarat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer”[52]. Preotul are puterea de a lega şi dezlega în limita dată de episcopul său, respectiv puterea de a dezlega pe credincioşi prin duhovnicia dată de episcop la hirotonie, de legătura blestemului, de puterea răului, de greutatea păcatului. Îmi pare rău că-i dezamăgesc pe unii preoţi şi pe credincioşii lor, spunând că preotul nu poate dezlega: legile veşnice, poruncile lui Dumnezeu, canoanele şi hotărârile Sfintelor Sinoade Ecumenice şi Locale. El este “trimis” să le respecte şi să-i înveţe pe credincioşi să le respecte şi ei, şi să vegheze la respectarea lor şi asupra turmei să nu se rătăcească de la dreapta credinţă şi învăţătură; să-i sfinţească pe credincioşi; să săvârşească Dumnezeiasca Liturghie şi să administreze Sfintele Taine pentru mântuirea credincioşilor.

Un preot nu poate dezlega ceea ce au legat unul sau mai mulţi episcopi, ce au legat Sfinţi Părinţi şi nici cele poruncite de Dumnezeu. Citiţi ce spune Dumnezeu prin Proorocul Iezechil, despre preoţii care calcă „legea lui Dumnezeu”: „Preoţii calcă Legea Mea şi pângăresc lucrurile sfinte ale Mele… şi Eu sunt înjosit de către aceştia” [53].

Deci, preotul are puterea limitată şi nu deplină. Dacă preotul dezleagă ceea ce Dumnezeu a legat, atunci nu face altceva decât să-L înjosească pe Dumnezeu. Un preot nu poate dezlega ce a legat un alt preot, atât timp cât preotul care a legat este în viaţă, pentru că au aceeaşi putere şi nu se poate înjosi preot pe preot. Pentru a dezlega ce a legat un alt preot, o poate face numai preotul care a legat sau altcineva cu o putere mai mare decât a preotului, puterea unui episcop, pentru că episcopul are deplinătatea puterii preoteşti şi nu preotul. De aceea, un preot nu poate sfinţi o Biserică, numai dacă îl trimite episcopul; nu poate hirotoni un alt preot, etc.

De pildă canonul primit la Taina Mărturisirii dat de un preot nu-l poate dezlega alt preot, atât timp cât acel preot care a dat canonul este în viaţă. Dacă nu mai este în viaţă preotul care a legat, se poate dezlega credinciosul la alt preot.

Credinciosul rămâne sub canon, chiar dacă, un alt preot spune că l-a dezleagat. Dacă nu este el cel ce a dat canonul să dezlege, credinciosul rămâne legat de canon. Chiar dacă credinciosul pune pe seama preotului răspunderea că l-a dezlegat, nu este dezlegat.

Aşa şi cu femeia care intră în stare de necurăţie în Biserică, sau în Pridvorul Biserici sau calcă în curtea Bisericii, pentru că toate sunt sfinţite de către episcop şi Dumnezeu porunceşte ca femeia să nu se atingă de nici un lucru sfânt sau sfinţit, iar dezlegarea pe care o dau unii preoţi n-o poate dezleaga pe femeie de necurăţia ei. Femeia rămâne tot necurată oricăte dezlegări s-ar face. Nu a curăţit-o preotul şi nici nu a anulat preotul porunca lui Dumnezeu şi nici canoanele biseciceşti, nu poate. Deci, Locaşul lui Dumnezeu nu trebuie să se întineze cu toată “dezlegarea” preotului. Preotul trebuie să facă deosebire ce intră sub incidenţa puterii lui şi ce nu. Atenţie la neatenţie, că aşa rămâne dezlegarea… nedezlegată.

_______________
[52].- Matei 18,18.
[53].- Iezechiel 22,26.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s