Este bine să facem nunta sâmbăta?


casatorie_0

Înainte, pe vremuri, nu se pomenea să se facă cununiile sămbătă seara, pentru că se considera că numai anumiţi eretici fac nunţile sămbătă seara şi nu trebuia să ne asemănăm lor. Ba, exista şi o rânduială a adevăratului creştin care punea un mare accent şi o deosebită importaţă pe Taina Sfintei Cununii ca Taină. Tinerii se spovedeau înainte. Duminică dimineaţa veneau la Biserică. Stăteau în mijlocul bisericii îmbrăcaţi în mire şi mireasă, participau la Sfânta Liturghie. Erau pomeniţi la Sfânta Liturghie cu cereri speciale. Erau împărtăşiţi. După apolisul Sfintei Liturghii (incheierea) se da bincuvântare de începere a Tainei Sfintei Cununii. Toată lumea prezentă era martoră la cununia tinerilor. După terminarea Sfintei Cununii, tinerii mergeau la locul unde se desfăşura nunta însoţiţi de alai. Cât de frumos, cât de împlinită şi binecuvântată era cununia aceea şi viaţa acelor tineri. Apoi, până seara, tinerii nu mâncau nimic. Cât de plăcuţi erau lui Dumnezeu astfel de tineri! Cât de mult ajută Dumnezeu casnicia lor! Mare şi adevărat lucru este ca în ziua aceea, când începi o nouă viaţă, un nou drum, o nouă etapă a vieţii, să ai parte de Sfânta Liturghie, de Sfânta Împărtăşanie, de primirea Sfântului Duh prin Taina Cununiei şi de binecuvântarea vieţii. Se dă importanţă sfinţeniei. Dumnezeu era mai întâi în atenţia noastră şi pus în mijlocul tuturor problemelor noastre. Se căuta mai întâi împlinirea voii lui Dumnezeu, ca şi El să împlinească căsnicia noastră, s-o umple de daruri şi de binecuvântări, s-o întărească, s-o apere de vrajmaşi ştiuţi şi neştiuţi, să ne dea un înger pazitor puternic, ca la sfârşitul vieţii noastre să mulţumim lui Dumnezeu pentru toate şi să putem să ne mântuim.

Făcând nunta sâmbăta seara, spun că este păcat de neieratat. Orice motiv am avea, să facem cununia sâmbătă seara, nu ne îndreptăţeşte să-L jignim sau să-l ignorăm pe Dumnezeu. Ar trebui să ne fie frică să facem lucrul acesta. Unii o fac din ignoranţă, alţii din prea puţina credinţă pe care o au şi unii şi alţii îl aşeză pe Dumnezeu pe ultimul loc. De ce este păcat?

1.-Pentru că se calcă una din cele zece porunci, porunca a IV a care spune: “Adu-ţi aminte de ziua Domnului şi o cinsteşte pe ea”[60].
Ai deschis prilej de a se călca această poruncă, împrună cu tine mai multă lume, pe toţi care i-ai invitat la nuntă, pe toţi i-ai implicat de a călca porunca.
Începând cu ora 24,00 s-a intrat în ziua duminicii. Creştineşte şi cu frica lui Dumnezeu, ar trebui la această oră să nu mai mâncăm să nu mai bem, să nu mai dansăm, să mergem fiecare la casele noastre şi să ne odihnim ca dimineaţa, odihniţi fiind, să mergem la Sfânta Biserică şi să participăm la Sfânta Liturghie. Ori, acest lucru mai greu îl poţi realiza. Între orele 1 şi 2 este în toiul jocului, a servitului la merse, a apetitului la băutură. Acest lucru este un mare păcat pentru că va trebui să răspunzi pentru toţi.

2.- Toată noaptea ai mâncat, ai băut, un pic mai mult, ai jucat şi eşti obosit. Nu poţi veni odihnit de la nuntă, chiar dacă n-ai fi făcut nimic. Pentru faptul că toată noaptea n-ai dormit, te simţi obosit şi te îndreptăţeşti să dormi în timpul Sfintei Liturghii. Ceea ce nu se face. Cartea spune să ia foc şi să ardă patul cu tine dacă vei dormi în timpul Sfintei Liturghii (cât timp preoţii sunt în biserică). Cât răspuns ai de dat pentru toţi nuntaşii, nici nu-ţi imaginezi. Pe câţi i-ai făcut să nu meargă la Sfânta Liturghie ci, să meargă la nunta ta? Te-ai pus pe tine înaintea lui Dumnezeu, iar pe Dumnezeu L-ai dat în spatele tău. Nuntaşii la fel au făcut, te-au pus pe tine pe locul cel din faţă, dându-ţi cinstire, iar pe Dumnezeu nu L-au băgat în seamă.

3.-Pe lângă toate acestea se mai fac şi următoarele păcate: beţia pe primul loc, vorbirea de rău, clevetirea, judecata apropelui, curvia, cearta, mânia, bătaia şi uciderea. Toate păcatele câte se fac de toate eşti răspunzător înantea lui Dumnezeu pentru că ai înlesnit prilejul de păcătuire. Atunci, gândeşte-te bine creştine, cât de supărat este Dumnezeu pe tine. Gândeşte-te, că ai început casnicia supărând pe Dumnezeu. Nu da vina pe preoţi că îngăduie lucrul acesta, că dumneata eşti vinovatul. De ce ai venit în zi de sâmbătă să primeşti cununia? Preotul răspunde de cununie, iar dumneata răspunzi de nuntă.

Cine a ascultat dispoziţia bisericii şi porunca episcopului, de a nu se face cununia sâmbăta? Nimeni, sau prea puţini. Ai venit cu motive lumeşti (localul, muzica) înaintea celor bisericeşti şi dumnezeieşti.

_______________
[60].- Ieşire 31,15.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s