Despre întinarea bisericii


CATEDRALA 2015

Din textele Sfintei Scripturi, aflăm, că Dumnezeu ne porunceşte în mod clar şi direct, să nu întinăm Sfânta Biserică (Locaşul lui Dumnezeu) intrând în ea în stare de necurăţie trupească, atât bărbaţii, cât şi femeile.

De asemenea, aflăm, care este pedeapsa călcării acestei porunci: „moartea” sau „stârpirea”. Este vorba atât de moartea sufletească, cât şi de moartea trupească, care, poate fi scurtarea vieţii prin moarte accidentală sau năprasnică. Aceasta poate fi interpretarea corectă a cuvintelor: “omul acela se va stârpi din obşte (societate)”, sau “ca să nu moară ei în necurăţia lor”[221], adică vor fi scoşi dintre oameni şi vor fi daţi morţii, pentru că omul, prin întinarea Sfintei Biserici şi a lucrurilor sfinte îl înjoseşte pe Dumnezeu, după cuvântul Proorocului Iezechiel, făcând referire la preoţii care lasă să se întâmple acest lucru:
“Preoţii calcă legea Mea şi pângăresc lucrurile sfinte ale Mele….. şi Eu sunt înjosit de către aceştia”[222].
Un duhovnicesc părinte, pentru cei ce întinează biserica, spunea:
“diavolii necurăţiei şi cel al defăimării lui Dumnezeu, sunt lăsaţi, să aducă în casele lor: certuri, furtuni, împotriviri, bătăi, despărţiri şi tot felul de necazuri şi chiar ucideri, căci Dumnezeu nu se lasă umilit, batjocorit şi înjosit de cei păcătoşi ce sunt fără de întoarcere de la păcatul lor”.
Doar cel ce stăruie în răutatea lui îi poate veni şi moartea.

De aceea, trebuie să avem frică de Dumnezeu şi respect faţă de lucrurile sfinte şi să ne întoarcem de la aceste păcate ale necurăţiei noastre îndreptate împotriva lui Dumnezeu şi a Duhului Sfânt şi să ne căim, ca să dăm loc la Marea Milostivire şi Bunătate a lui Dumnezeu de a ne ierta păcatele.

De luat aminte că este foarte greşit ca în această stare de necurăţie să stăm şi să ascultăm Sfânta Liturghie în pridvorul bisericii sau undeva în curtea bisericii. Corect este să stăm acasă şi să ne rugăm. De ce? Pentru că Sfânta Scriptură şi Canoanele Bisericeşti poruncesc să nu ne atingem de nici un lucru sfânt, iar pridvorul bisericii este sfinţit odată cu biserica de către arhiereu şi face corp comun cu ea, nu trebuie atins, nu trebuie să intrăm în el. La fel şi cu terenul din curtea bisericii, care a fost sfinţit de către arhiereu înainte de a se zidi biserica, pentru că bisericile nu se pot zidi decât pe un teren sfinţit şi sfânt, atunci nu trebuie să călcăm pe el cu întinăciune.

Cei ce dau sfaturi, argumentând cum că în pridvorul bisericii intră catehumenii (cei nebotezaţi) şi femeile lehuze, şi că ar putea să intre şi femeia cu scurgere de sânge, greşesc foarte mult, deoarece nu fac deosebire între o femeie cu scurgere de sânge ce se află în timpul ciclului, faţă de o femeie ce a avut necurăţie trupească (lehuza) timp de 40 de zile, acestea au trecut, a devenit curată, fapt pentru care vine şi intră în pridvorul bisericii pentru a primi molifta de curăţie şi nu înainte de 40 de zile, când nu ar putea nici ea să intre, fiind încă necurată. Lehuza, inainte de a împlini cele 40 de zile de la naştere, nu poate intra în biserică. Pe când femeia la ciclu vine şi intră în pridvorul bisericii în timpul necurăţiei ei, fără a fi curăţită, ceea ce nu se cuvine. Iar catehumenii nu se compară cu nici una dintre aceste femei. Catehumenul poate intra în pridvorul bisericii, este necurat pentru că este nebotezat, şi atunci stă undeva în spatele tuturor. I se permite să stea şi să asculte Sfânta Liturghie, numai prima parte, denumită Liturghia celor chemaţi (chemaţi la botez), ceea ce este cu totul altceva.

În concluzie, bărbatul necurat şi femeia necurată nu vor putea călca pământul sfânt al bisericii, nu vor putea intra în pridvorul sfinţit al bisericii şi nici în Sfânta Biserică, până ce nu se vor curăţi de necurăţia lor. Este locul cel mai sfânt din mijlocul unei comunităţi unde n-au voie să-l pângărească cei ce ar putea s-o facă. O să rămână sfânt şi o să ne sfinţim prin el, în măsura în care l-am păzit.


[221].- Levitic 15,31.
[222].- Iezechiel 22, 26.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s